The Farm

The farm, located at an altitude of about 450 meters above sea level, covers 270 acres, it is situated at the foot of Mount Tezio, among olive trees, vineyards, forests and fields. Here the plants benefit from privileged hillside position, characterized by an area of rocky limestone surface and deep clay, particularly suited to the cultivation of grapes and olives.

The farm is now followed by the new generations who continue the family tradition with passion and respect for the land, safeguarding the environment and reviving the village in complete harmony with the landscape and nature.

The company adheres to the protocols of the Umbria region for agri-environment, which contemplate a reduction of chemical fertilizers and pesticides in crops, replaced with natural soil improvers certified organic.

Our Products

Wine

The white varieties are Chardonnay, crossed Manzoni (Reysling Rhenish and Pinot Blanc) and Malvasia, the latter used for a small production of Vin Santo, prepared by the family for over a hundred years. For the red wine, Montepulciano d’Abruzzo. The harvest is manual and, for the white grapes, is made in the last half of August, while for the red grapes in the second half of September.

Olive Oil

20 hectares of our farm are cultivated with olive groves with a total number of over 4000 trees.
The cultivars are: 80% Dolce Agogia , 10% Frantoio and 10% Moraiolo.
L’altitudine è tra i 300 e i 600 metri s.l.m. Il terreno è calcareo a superficie sassosa e profondità argillosa, particolarmente vocati per la coltivazione dell’olivo.
Le olive, provenienti esclusivamente dell’azienda, sono raccolte quando 80% di esse sono ancora verdi in pianta, rigorosamente a mano e vengono molite nello stesso giorno, per garantire il massimo delle proprietà organolettiche del prodotto. La spremitura avviene esclusivamente in un frantoio tradizionale a freddo con metodo a ciclo continuo, con macinazione in pietra di granito, che permette all’olio di mantenere un aspetto velato, un colore verde foglia ricco di sfumature oro persistenti e un sapore delicatamente fruttato. L’olio è disponibile in bottiglia nel formato da 750 ml o 500 ml, oppure in lattina nei formati da 1L, 3L e 5 L e può essere inviato direttamente a casa tua.

Saffron

At Borgo we cultivate saffron with passion and respect for tradition. Ogni stimma viene raccolta a mano, con cura e dedizione, per garantire la massima qualità. Il nostro zafferano è sinonimo di aroma intenso, colore brillante e sapore inconfondibile. 

Painstaking work, of passion indeed, when you consider that it takes about 200 red pistils to make one gram of saffron.

Breeding in the wild

All’interno dell’azienda alleviamo alcuni suini particolari, quelli che i nostri antenati erano soliti utilizzare nelle campagne umbre: i maiali neri (Nerino umbro). Si tratta di una tipica razza italiana a crescita lenta, con una carne di qualità elevata particolarmente adatta alla produzione d’insaccati e prosciutti di pregio. Potrete osservarli pascolare allo stato brado insieme ai nostri Angus e avrete modo di assaggiare i prodotti che realizziamo e le loro carni.